• Marianne de Bakker
  • Trailers van films

Marianne de Bakker

Ik ben niet de typische kunstenaar, die in zijn eentje in z’n atelier zit te prutsen. Ik vind dat kunst een prachtig middel is om mensen met elkaar te verbinden. Mensen elkaar te laten ontmoeten en zich te verwonderen; over de ander, over zichzelf en over de wereld om hen heen.

Dat doe ik in mijn ARToMoNDo atelier maar ook als autonoom kunstenaar in opdracht. Zo werk ik aan community artprojecten waarbij kunst als middel wordt ingezet om meer sociale cohesie te bereiken. Ik gebruik daarbij vaak video als middel. Ik film zelf of leer mensen (elkaar) filmen. Dit leidt tot eenvoudige ‘man bij hond-achtige’ filmpjes. Uitgangspunt is daarbij het persoonlijke verhaal. Het verhaal dat uniek, maar ook universeel is.

Ook werk ik als kunstenaar/adviseur voor het bedrijfsleven, dat soms behoefte heeft aan ‘out of the box’ denkkracht. In deze rol heb ik opdrachten gedaan voor Stavoor, Zwolse Poort (GGZ-instelling), Stichting IJssellandschap, gemeente Apeldoorn en de Rabobank Zuid Salland.

Met kunstenaar Annette Wessels samen heb ik de culturele snede ontwikkeld. Dit is een bijzondere participatieaanpak waarbij met bewoners van een bepaald gebied, wijk of flat wordt gezocht naar een gezamenlijke identiteit.

Van mijn community art opdrachten heb ik in 2009 een publicatie gemaakt.


Ook kunt u hier een paar trailers van films zien.

 

‘Pinksterkroon, roozn, koekhappn en huuln.’ (2006). Opdracht in het kader van open monumentendag 2006 met het thema ‘feest’. Het is een videoportret van herinneringen aan een oud volksfeest in de wijk Noordenbergkwartier in Deventer in combinatie met het theatraal verbeelden van de oude rituelen.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Download flash player

 

Thuis-Best(2006). Opdracht in het kader van het Oost-Westfestival in Deventer. Ik heb hiervoor het thuisgevoel onderzocht bij  Nederlandse en Turkse gezinnen. Hiervan heb ik korte films gemaakt. Deze waren te zien in vilten tenten en bij mensen thuis waar ook weer nieuwe uitwisselingen en contacten ontstonden.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Download flash player

 

De molenaar naar huis. De liefde voor zijn molen zit in zijn hart, maar hij besluit het ook op zijn hart zichtbaar te maken, als eerbetoon aan zijn vader, die ook molenaar was.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Download flash player

 

Op de ‘aanjezelfwerkdivan’ bij Praamstra. Opname van Robbertjan Wolzak van DTV in het kader van Valentijnsdag.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Download flash player

 

Vreemd gaan, aan tafel met…(oktober 2008). In het kader van de Ramadan nodigden moslims, niet moslims bij hen thuis uit om de iftar maaltijd te gebruiken. Kunstenaars deden interventies tijdens deze maaltijden. Ik onderzocht of het beeld dat men van de ander heeft, vooral projectie is. Ik bedacht het concept D-eten waarbij mensen in een ‘speeddate-setting’ wisselden van tafelgenoot. Nadien vroeg ik hen naar hun ervaringen die ik op video vastlegde.

Film nog niet beschikbaar